
ဓာတ္ပုံ-ညီညီေဇာ္
တေပါင္းလဆန္းသည္ႏွင့္ ေႏြရာသီသ႐ုပ္သကန္ေတြက ေန႔ခင္းပိုင္းေတြမွာ သိသိသာသာျပလာသည္။
ေန႔ခင္းဘက္ လမ္းေပၚထြက္ရမွာ အေတာ္ေၾကာက္မိသည္။ ပူလြန္း၍ျဖစ္သည္။ မျဖစ္မေန လမ္းေပၚအလုပ္ထြက္ လုပ္ေနရသူေတြ ဘယ္လိုေနမည္မသိ။
ရာသီဥတုပူေတာ့ အစားအေသာက္ပါ ပ်က္လာသည္။ ပူပူေလာင္ေလာင္ ရာသီဥတုထဲ ထမင္းပူ၊ ဟင္းပူေတြ မစားခ်င္။ စားလည္း နည္းနည္း။ လူႀကီးသူမေတြဆို ပိုၿပီးေတာင္ အစားအေသာက္ပ်က္ရွာမည္။
သို႔ေသာ္ ရာသီဥတုပူ၍ အစားအေသာက္ပ်က္ႏုိင္ေသာ္ လည္း ရာသီစာေလးတစ္မ်ိဳး ေၾကာင့္ေတာ့ ခံတြင္းလိုက္ႏုိင္ပါ ေသးသည္။ အျခားမဟုတ္။ သရက္သီးကင္းေလးေတြျဖစ္သည္။ ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ ခပ္ငယ္ငယ္တုန္းက ေတာ့ အိမ္နားမွာ သရက္ပင္ေတြ ရွိသည္မို႔ ယခုလို ေႏြဦးေလ႐ူးတစ္ ခ်က္တစ္ခ်က္ သုတ္လိုက္ခ်ိန္ ေႂကြက်လာသည့္ သရက္သီး ကင္းေလးေတြ အေျပးသြားသြား ေကာက္ၾကသည္။
သရက္ပင္ပိုင္ရွင္ေတြက လည္း အပင္ျပတ္ေရာင္းၿပီးသား မို႔ အပင္ေပၚက သရက္သီးသာ မ်က္ေစာင္းမထိုးႏွင့္ ေႂကြက်လာ သည့္ သရက္ကင္းေတာ့ ေရွာေရွာ႐ွဴ႐ွဴေကာက္ခြင့္ျပဳပါသည္။ ေကာက္၍ရလာသည့္ သရက္ ကင္းေလးေတြကို အိမ္ေသာက္ ေရအိုးစင္ေအာက္က ေရခံထား သည့္ စဥ့္ထည္ခြက္အင္တံုေလး ထဲ စိမ္ထားလိုက္သည္။ ထမင္း စားခါနီးမွ ေရစိမ္ထားသည့္ သရက္ကင္းေလးေတြကိုယူ ဓား ျဖင့္ေလးျခမ္းစိတ္ကာ ဇလံုေလး ထဲေရစိမ္ၿပီး ထမင္းစားပြဲဝိုင္းေပၚ တင္သည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကလည္း ေပါေပါမ်ားမ်ား ရေနေသးသည္မို႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးငါးပိခ်က္တုိ႔၊ ငံျပာ ရည္ေဖ်ာ္တုိ႔ႏွင့္ဆို သရက္ကင္း ေလးေတြက လိုက္မွလိုက္။
ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ အမရပူရၿမိဳ႕ နယ္ထဲပါသည့္ ေက်းရြာတခ်ိဳ႕ ေတြမွာလည္း သရက္ၿခံေတြ အ ေျမာက္အျမားရွိပါသည္။ ဒု႒ဝတီ ျမစ္ေျမာက္ဘက္ကပ္လ်က္က ေက်းရြာေတြမွာ သရက္ၿခံေတြက အျပည့္။ ထိုမွေတာင္ဘက္ဆက္ မည္ဆုိလွ်င္ စဥ့္ကိုင္၊ တံတားဦး၊ ေက်ာက္ဆည္၊ ဟန္႔ျမင့္မိုရ္ အစရွိသည့္ေနရာေတြမွာလည္း သရက္ ၿခံေတြက အံု႔အုံ႔ဆုိင္းဆုိင္း။
စိန္တလံုး၊ ဟသၤာ၊ ငေမာက္၊ရင္ကဲြ အစရွိသည့္ သရက္သီး အမ်ိဳးအစံုရွိသည့္အနက္ ရင္ကြဲ၊ငေမာက္ႏွင့္ အၾကမ္းသီးမ်ိဳးေတြ ၏ သရက္ကင္းေလးေတြက ပိုစား၍ေကာင္းသည္ဟု အမရပူရၿမိဳ႕ နယ္ထဲရွိ မိေက်ာင္းတက္ေက်း ရြာမွ သရက္သီးစိုက္ေတာင္သူ ဦးတင္ေအးက ေျပာျပပါသည္။ ရင္ကြဲသီးဆိုလွ်င္ သခင္ခ်စ္မ်ိဳး။ သူ႔ကိုေဆးတစ္ခါေလာက္ ဖ်န္း ေပး႐ံုျဖင့္ တအားသီးသည္။ သီး လြန္း၍ သူ႔အပင္သူမႏုိင္ေတာ့။ ယခုလို အပူရွိန္ျပင္းထန္ခ်ိန္ အ ေပၚကပူ၊ ေအာက္က ေရဖ်န္း ေပး၍ အေငြ႕တက္ခ်ိန္ေပါင္းကာ အကင္းေတြတျဖဳတ္ျဖဳတ္ ေႂကြက်သည္။
မသိလွ်င္ေတာ့ အကင္းဘဝ မွာတင္ ေႂကြက်ကုန္၍ ႏွေျမာခ်င္ စရာ။ သရက္သီးစိုက္သူေတြက သရက္ကင္းေႂကြသည္ကို သားခြဲ သည္ဟု ေခၚသည္။ အပင္ေပၚမွာ အသီးေတြ က်ပ္ေနလွ်င္ အသီး ေတြမလွတတ္။ ခပ္က်ဲက်ဲေလး သီးမွသာ သရက္သီးလွလွေလး ေတြ ထြက္တတ္သည္။ ယခုအခါ သဘာဝအတိုင္း ေႂကြက်တာအ ျပင္ လူကလည္း သားခြဲေပးလာရ သည္။ ႁပြတ္ခဲေနသည့္အထဲက သရက္ကင္းေလးေတြကို ခြဲထုတ္ ခ်ရသည္။ ေနာက္ၿပီး သရက္ကင္း က ေလေႂကြသီးထက္ ခူးခ်သည့္ အသီးက ပို၍လတ္ဆတ္ကာ သာ ၍စားေကာင္းသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေဈးကြက္မွာက် ေဈးေကာင္းရ သည္။ ေပၚခါစ တပို႔တြဲလတုန္း ေလာက္ကဆုိလွ်င္ သရက္ကင္း တစ္ပိႆာ ႏွစ္ေထာင္၊ သံုး ေထာင္ခန္႔အထိ ေဈးရသည္ဟု သရက္သီးစိုက္ေတာင္သူ ဦးတင္ ေအးက ေျပာျပသည္။
သရက္ကင္းေလးေတြက ဆိမ့္သည္။ ခ်ိဳသည္။ အခ်ဥ္ဓာတ္ ကေလးပါသည္။ သရက္ကင္းကို သံုးနာရီေလာက္ေတာ့ ေရစိမ္ေပး ရသည္။ အေစးဓာတ္ေတြ ထြက္ သြားေအာင္ျဖစ္သည္။ သိပ္ကို စားခ်င္လြန္း၍ ေကာက္ၿပီးၿပီးခ်င္း စားမည္ဆိုလွ်င္ေတာ့ ေခ်ာင္းဆုိး တာေတြ၊ အသံကပ္တာေတြျဖစ္ ႏုိင္သည္။ သရက္ကင္းက ဆီးခ်ိဳ တုိ႔ ဘာတုိ႔ ေရာဂါေတြလည္း ကာ ကြယ္ႏုိင္သည္။ ရာသီဥတုဒဏ္ လည္း ခံႏုိင္သည္။ အားလည္းျဖစ္ ေစသည္ဟု ဦးတင္ေအးက ေျပာ ျပသည္။
သရက္ကင္းကို တခ်ိဳ႕က လွီးကာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလး၊ ပုစြန္ ေျခာက္ေလးျဖင့္ ခ်က္စားသည္။ သိပ္မ်ားလာၿပီဆုိလွ်င္ေတာ့ အ ေျမႇာင္းေလးေတြျခစ္ၿပီး ဆားရည္ ေလးစိမ္ကာ ထားတတ္သည္။ သရက္သီးဆားေပါက္ဟု ေခၚ သည္။ အလွဴအတန္းေတြရွိလွ်င္ ထိုသရက္သီးေပါက္ေလးေတြက အသံုးဝင္သည္။
ျပာသို ၾကက္ေခ်းဥ၊ တပို႔တြဲ ပန္းပြင့္ အကင္းဝင္၊ အကင္းသီး၊ တေပါင္းမွာ ေထာင္းစားဟု သရက္သီးႏွင့္ပတ္သက္၍ စာခ်ိဳး ထားၾကသည္။ သရက္ပင္ေတြက ျပာသိုလမွာ ၾကက္ေခ်းႏွင့္ သဏၭာန္တူသည့္ ပြင့္ေတာ့မည့္ အဖူးေလးေတြ ေပၚထြက္လာတာ ကို ဆုိလိုျခင္းျဖစ္သည္။ တပို႔တြဲ လမွာေတာ့ သရက္ပန္းမွတစ္ဆင့္ သရက္ကင္းေလးေတြ ထြက္ေပၚ လာၿပီး တေပါင္းလမွာေတာ့ သရက္သီးေတြ လိႈင္လိႈင္ေပၚ ထြက္လာကာ ေထာင္းစား၍ရၿပီ ျဖစ္သည္။ သရက္သီးေထာင္းက လည္း စားလို႔ေကာင္းပါသည္။ ငါးပိေလး၊ ၾကက္သြန္ေလးျဖင့္ ေထာင္းစားၾကတာျဖစ္သည္။
ျဖတ္ထိုးဉာဏ္မရွိ လူပံုအ လယ္မွာ မေျပာတတ္၊ မဆိုတတ္ သည့္ လူငယ္ေတြကို လူႀကီးေတြ က မင္းကြာ အကင္းအညႇာမရွိ လိုက္တာဟု ပံုခုိင္းေျပာဆုိတတ္ ၾကသည္။ သရက္ပင္မွာ သရက္ ကင္းေလးေတြ မ်ားမ်ားရွိလာ ေအာင္ ထားတတ္သိုတတ္ဖို႔လို သလို လူပံုအလယ္မွာလည္း သူ႔ ေနရာႏွင့္ တန္သည့္စကားေျပာ တတ္ဆိုတတ္ဖုိ႔လိုသည္ဟု ဆုိလို ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ဦးတင္ေအးက ေျပာျပပါသည္။
အမွည့္တဝင္းဝင္း အကင္း တဖုတ္ဖုတ္ဆုိသည့္စကားလည္း ရွိပါသည္။ အမွည့္ဘဝပင္ မေရာက္ရွာဘဲ အကင္းဘဝမွာပင္ ေႂကြက်သြားသည့္ သရက္ကင္းေလးေတြကို ရည္ရြယ္ျခင္းျဖစ္ပါ လိမ့္မည္။ သဘာဝအတုိင္း ေႂကြက်ခဲ့ရသည့္ သရက္ကင္းေလး ေတြထက္ သရက္တစ္ပင္လံုး အ သီးေတြေအာင္ဖို႔ ေႁခြခ်ခံရသည့္ သရက္ကင္းေလးေတြက ပို၍စား ေကာင္းသည္မို႔ လူေတြက မက္ မက္စက္စက္ရွိလြန္းလွပါသည္။ ေဈးလည္းႀကီးလြန္းလွပါသည္။ တကယ္ေတာ့ သရက္ကင္းဘဝ မွာတင္ ေႂကြရေႂကြရ သရက္သီး ဘဝထိ ေနရေနရ တန္ဖိုးရွိေအာင္ ထားတတ္ဖုိ႔က အဓိကပင္ မဟုတ္ပါလား။
ေန႔ခင္းဘက္ လမ္းေပၚထြက္ရမွာ အေတာ္ေၾကာက္မိသည္။ ပူလြန္း၍ျဖစ္သည္။ မျဖစ္မေန လမ္းေပၚအလုပ္ထြက္ လုပ္ေနရသူေတြ ဘယ္လိုေနမည္မသိ။
ရာသီဥတုပူေတာ့ အစားအေသာက္ပါ ပ်က္လာသည္။ ပူပူေလာင္ေလာင္ ရာသီဥတုထဲ ထမင္းပူ၊ ဟင္းပူေတြ မစားခ်င္။ စားလည္း နည္းနည္း။ လူႀကီးသူမေတြဆို ပိုၿပီးေတာင္ အစားအေသာက္ပ်က္ရွာမည္။
သို႔ေသာ္ ရာသီဥတုပူ၍ အစားအေသာက္ပ်က္ႏုိင္ေသာ္ လည္း ရာသီစာေလးတစ္မ်ိဳး ေၾကာင့္ေတာ့ ခံတြင္းလိုက္ႏုိင္ပါ ေသးသည္။ အျခားမဟုတ္။ သရက္သီးကင္းေလးေတြျဖစ္သည္။ ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ ခပ္ငယ္ငယ္တုန္းက ေတာ့ အိမ္နားမွာ သရက္ပင္ေတြ ရွိသည္မို႔ ယခုလို ေႏြဦးေလ႐ူးတစ္ ခ်က္တစ္ခ်က္ သုတ္လိုက္ခ်ိန္ ေႂကြက်လာသည့္ သရက္သီး ကင္းေလးေတြ အေျပးသြားသြား ေကာက္ၾကသည္။
သရက္ပင္ပိုင္ရွင္ေတြက လည္း အပင္ျပတ္ေရာင္းၿပီးသား မို႔ အပင္ေပၚက သရက္သီးသာ မ်က္ေစာင္းမထိုးႏွင့္ ေႂကြက်လာ သည့္ သရက္ကင္းေတာ့ ေရွာေရွာ႐ွဴ႐ွဴေကာက္ခြင့္ျပဳပါသည္။ ေကာက္၍ရလာသည့္ သရက္ ကင္းေလးေတြကို အိမ္ေသာက္ ေရအိုးစင္ေအာက္က ေရခံထား သည့္ စဥ့္ထည္ခြက္အင္တံုေလး ထဲ စိမ္ထားလိုက္သည္။ ထမင္း စားခါနီးမွ ေရစိမ္ထားသည့္ သရက္ကင္းေလးေတြကိုယူ ဓား ျဖင့္ေလးျခမ္းစိတ္ကာ ဇလံုေလး ထဲေရစိမ္ၿပီး ထမင္းစားပြဲဝိုင္းေပၚ တင္သည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကလည္း ေပါေပါမ်ားမ်ား ရေနေသးသည္မို႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးငါးပိခ်က္တုိ႔၊ ငံျပာ ရည္ေဖ်ာ္တုိ႔ႏွင့္ဆို သရက္ကင္း ေလးေတြက လိုက္မွလိုက္။
ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ အမရပူရၿမိဳ႕ နယ္ထဲပါသည့္ ေက်းရြာတခ်ိဳ႕ ေတြမွာလည္း သရက္ၿခံေတြ အ ေျမာက္အျမားရွိပါသည္။ ဒု႒ဝတီ ျမစ္ေျမာက္ဘက္ကပ္လ်က္က ေက်းရြာေတြမွာ သရက္ၿခံေတြက အျပည့္။ ထိုမွေတာင္ဘက္ဆက္ မည္ဆုိလွ်င္ စဥ့္ကိုင္၊ တံတားဦး၊ ေက်ာက္ဆည္၊ ဟန္႔ျမင့္မိုရ္ အစရွိသည့္ေနရာေတြမွာလည္း သရက္ ၿခံေတြက အံု႔အုံ႔ဆုိင္းဆုိင္း။
စိန္တလံုး၊ ဟသၤာ၊ ငေမာက္၊ရင္ကဲြ အစရွိသည့္ သရက္သီး အမ်ိဳးအစံုရွိသည့္အနက္ ရင္ကြဲ၊ငေမာက္ႏွင့္ အၾကမ္းသီးမ်ိဳးေတြ ၏ သရက္ကင္းေလးေတြက ပိုစား၍ေကာင္းသည္ဟု အမရပူရၿမိဳ႕ နယ္ထဲရွိ မိေက်ာင္းတက္ေက်း ရြာမွ သရက္သီးစိုက္ေတာင္သူ ဦးတင္ေအးက ေျပာျပပါသည္။ ရင္ကြဲသီးဆိုလွ်င္ သခင္ခ်စ္မ်ိဳး။ သူ႔ကိုေဆးတစ္ခါေလာက္ ဖ်န္း ေပး႐ံုျဖင့္ တအားသီးသည္။ သီး လြန္း၍ သူ႔အပင္သူမႏုိင္ေတာ့။ ယခုလို အပူရွိန္ျပင္းထန္ခ်ိန္ အ ေပၚကပူ၊ ေအာက္က ေရဖ်န္း ေပး၍ အေငြ႕တက္ခ်ိန္ေပါင္းကာ အကင္းေတြတျဖဳတ္ျဖဳတ္ ေႂကြက်သည္။
မသိလွ်င္ေတာ့ အကင္းဘဝ မွာတင္ ေႂကြက်ကုန္၍ ႏွေျမာခ်င္ စရာ။ သရက္သီးစိုက္သူေတြက သရက္ကင္းေႂကြသည္ကို သားခြဲ သည္ဟု ေခၚသည္။ အပင္ေပၚမွာ အသီးေတြ က်ပ္ေနလွ်င္ အသီး ေတြမလွတတ္။ ခပ္က်ဲက်ဲေလး သီးမွသာ သရက္သီးလွလွေလး ေတြ ထြက္တတ္သည္။ ယခုအခါ သဘာဝအတိုင္း ေႂကြက်တာအ ျပင္ လူကလည္း သားခြဲေပးလာရ သည္။ ႁပြတ္ခဲေနသည့္အထဲက သရက္ကင္းေလးေတြကို ခြဲထုတ္ ခ်ရသည္။ ေနာက္ၿပီး သရက္ကင္း က ေလေႂကြသီးထက္ ခူးခ်သည့္ အသီးက ပို၍လတ္ဆတ္ကာ သာ ၍စားေကာင္းသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေဈးကြက္မွာက် ေဈးေကာင္းရ သည္။ ေပၚခါစ တပို႔တြဲလတုန္း ေလာက္ကဆုိလွ်င္ သရက္ကင္း တစ္ပိႆာ ႏွစ္ေထာင္၊ သံုး ေထာင္ခန္႔အထိ ေဈးရသည္ဟု သရက္သီးစိုက္ေတာင္သူ ဦးတင္ ေအးက ေျပာျပသည္။
သရက္ကင္းေလးေတြက ဆိမ့္သည္။ ခ်ိဳသည္။ အခ်ဥ္ဓာတ္ ကေလးပါသည္။ သရက္ကင္းကို သံုးနာရီေလာက္ေတာ့ ေရစိမ္ေပး ရသည္။ အေစးဓာတ္ေတြ ထြက္ သြားေအာင္ျဖစ္သည္။ သိပ္ကို စားခ်င္လြန္း၍ ေကာက္ၿပီးၿပီးခ်င္း စားမည္ဆိုလွ်င္ေတာ့ ေခ်ာင္းဆုိး တာေတြ၊ အသံကပ္တာေတြျဖစ္ ႏုိင္သည္။ သရက္ကင္းက ဆီးခ်ိဳ တုိ႔ ဘာတုိ႔ ေရာဂါေတြလည္း ကာ ကြယ္ႏုိင္သည္။ ရာသီဥတုဒဏ္ လည္း ခံႏုိင္သည္။ အားလည္းျဖစ္ ေစသည္ဟု ဦးတင္ေအးက ေျပာ ျပသည္။
သရက္ကင္းကို တခ်ိဳ႕က လွီးကာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလး၊ ပုစြန္ ေျခာက္ေလးျဖင့္ ခ်က္စားသည္။ သိပ္မ်ားလာၿပီဆုိလွ်င္ေတာ့ အ ေျမႇာင္းေလးေတြျခစ္ၿပီး ဆားရည္ ေလးစိမ္ကာ ထားတတ္သည္။ သရက္သီးဆားေပါက္ဟု ေခၚ သည္။ အလွဴအတန္းေတြရွိလွ်င္ ထိုသရက္သီးေပါက္ေလးေတြက အသံုးဝင္သည္။
ျပာသို ၾကက္ေခ်းဥ၊ တပို႔တြဲ ပန္းပြင့္ အကင္းဝင္၊ အကင္းသီး၊ တေပါင္းမွာ ေထာင္းစားဟု သရက္သီးႏွင့္ပတ္သက္၍ စာခ်ိဳး ထားၾကသည္။ သရက္ပင္ေတြက ျပာသိုလမွာ ၾကက္ေခ်းႏွင့္ သဏၭာန္တူသည့္ ပြင့္ေတာ့မည့္ အဖူးေလးေတြ ေပၚထြက္လာတာ ကို ဆုိလိုျခင္းျဖစ္သည္။ တပို႔တြဲ လမွာေတာ့ သရက္ပန္းမွတစ္ဆင့္ သရက္ကင္းေလးေတြ ထြက္ေပၚ လာၿပီး တေပါင္းလမွာေတာ့ သရက္သီးေတြ လိႈင္လိႈင္ေပၚ ထြက္လာကာ ေထာင္းစား၍ရၿပီ ျဖစ္သည္။ သရက္သီးေထာင္းက လည္း စားလို႔ေကာင္းပါသည္။ ငါးပိေလး၊ ၾကက္သြန္ေလးျဖင့္ ေထာင္းစားၾကတာျဖစ္သည္။
ျဖတ္ထိုးဉာဏ္မရွိ လူပံုအ လယ္မွာ မေျပာတတ္၊ မဆိုတတ္ သည့္ လူငယ္ေတြကို လူႀကီးေတြ က မင္းကြာ အကင္းအညႇာမရွိ လိုက္တာဟု ပံုခုိင္းေျပာဆုိတတ္ ၾကသည္။ သရက္ပင္မွာ သရက္ ကင္းေလးေတြ မ်ားမ်ားရွိလာ ေအာင္ ထားတတ္သိုတတ္ဖို႔လို သလို လူပံုအလယ္မွာလည္း သူ႔ ေနရာႏွင့္ တန္သည့္စကားေျပာ တတ္ဆိုတတ္ဖုိ႔လိုသည္ဟု ဆုိလို ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ဦးတင္ေအးက ေျပာျပပါသည္။
အမွည့္တဝင္းဝင္း အကင္း တဖုတ္ဖုတ္ဆုိသည့္စကားလည္း ရွိပါသည္။ အမွည့္ဘဝပင္ မေရာက္ရွာဘဲ အကင္းဘဝမွာပင္ ေႂကြက်သြားသည့္ သရက္ကင္းေလးေတြကို ရည္ရြယ္ျခင္းျဖစ္ပါ လိမ့္မည္။ သဘာဝအတုိင္း ေႂကြက်ခဲ့ရသည့္ သရက္ကင္းေလး ေတြထက္ သရက္တစ္ပင္လံုး အ သီးေတြေအာင္ဖို႔ ေႁခြခ်ခံရသည့္ သရက္ကင္းေလးေတြက ပို၍စား ေကာင္းသည္မို႔ လူေတြက မက္ မက္စက္စက္ရွိလြန္းလွပါသည္။ ေဈးလည္းႀကီးလြန္းလွပါသည္။ တကယ္ေတာ့ သရက္ကင္းဘဝ မွာတင္ ေႂကြရေႂကြရ သရက္သီး ဘဝထိ ေနရေနရ တန္ဖိုးရွိေအာင္ ထားတတ္ဖုိ႔က အဓိကပင္ မဟုတ္ပါလား။
No comments:
Post a Comment